Om Birmaen
Historie.
Hellig Birma, den ofte kaldes, kendes også som Den Tibitanske Tempelkat. Man strides lidt om hvorfraden egentlig stammer, men man mener, at den stammer fra østen, hvor den blev holdt som helligt dyr i lighed med Siameseren. Den dukkede op i Europa omkring 1920, hvor der hvor der kom et par Hellig Birma til Frankrig fra Lao-Tsun Templet. Hannen var godt nok død ved ankomsten, men hunnen var drægtig. Det er dette kuld, der ligger til baggrund for den europæiske Hellig Birma. Om dette er den rigtige historie, er der mange der sår tvivl om. Det er blandt andet påstået, at Birma kattene er fremkommet som et produkt af krydsning mellem siameser og cremefarvede Perser. Den første birmakat kom til Danmark 1968.
Udseende.
Katten er masket langhårskat med hvide poter, som man normalt betegnede som handsker, og der har en fyldig krave. Den er godkendt herhjemme i farverne brun-,blå-,chokolade- og lillamasket. Den har et kraftigt hoved med fyldige kinder og meget små øre. Øjnene er dybblå, og let ovale i formen. Kroppen er middel kraftig med korte, solide ben. Halen er tynd ved roden men fyldig og busket i spidsen. Generelt giver birma katten et meget harmonisk helhedsindtryk.
Temperament og pleje.
Birma katten har et mere livligt temperament end Perseren, men betegnes som moderat med værdighed. Den er meget social og ret “snakkende”. Den er den ideelle familie kat, den er meget social, kælen og tillidsfuld. Birmaen er meget intelligent og nysgerrig, den holder øje med alt hvad der sker i familien. Den er meget legesyg og det er den det meste af dens liv. Den elsker også at være med når man laver mad eller den vil læse med hvis du sidder og læser avis / bog så er Birmaen lykkelig. Birmaen har et meget nemt sind og har en stor tilpasningsevne. Og elsker udfordringer, som at komme med på ferie eller have besøg af en masse gæster. En killing kan ofte lære at apportere med div. ting, som små bolde, papirkugler m.m. men husk den skal ha ros ellers gider den ikke. Når du forlader hjemmet står den troligt ved døren og modtager dig når du kommer hjem. Det er ikke en kat, der kan være alene hjemme så hvis du er væk i mange timer dagligt, bør man anskaffe sig en legekammerat. det behøver ikke være en birma det kunne være en huskat, en hund eller en kanin. Birmaen er meget venlig af sind og danner hurtigt venskab med andre. Katten er ikke den bedste til at reproducere sig selv, og den får generelt små kuld, Killingerne fødes hvide og får første deres aftegninger efter noget tid. Kattene bliver normalt mørke på kroppen allerede ved 4 – års alderen, så man kan sige, at deres karakteristiske udseende kun eksisterer i en kort del af deres liv. Birmaen trives både som inde og ude kat, men man skal være klar over, at der findes rigtig mange farer i et ude liv som kat. og derfor til rådes det at lave en lille løbegård til katten, hvis man ønsker den skal ud. Eller lære den at gå i sele, dog aldrig uden opsyn.
Pels pleje.
Med tanke på Birmaens ofte fyldige pels må man sige, at pels plejen er yderst overkommelig. Det er sjældent at Hellig Birmaer har pels, der filtre, og børstning en gang om ugen rækker ofte. Dog må man hjælpe katten lidt oftere i fældnings perioderne. Læs længere nede om vask af birmaens pels og hårboller.
Pelsen.
Lang til halvlang pels afhængig af de forskellige dele af kroppen. Den er kort i ansigtet, vokser længere på kinderne og ender ud til fuld krave. Den har lang pels på ryggen og flankerne. Pelsen skal være silke agtig kvalitet, dog ses ofte lidt underuld. Som sjældent filtre.
Masken.
Birmaen er med farvet ansigtsmaske, ører, ben og hale samt hvide handsker. Masken skal være jævn og med god kontrast til krops farven.
Krops farven og krops bygning.
Krops farven er meget svag æggeskals farvet, ryggen er gylden beige i alle varianter. Birmaen er en mellemstor kat med en lettere aflang krop. Benene er korte og stærke. poterne er runde. Halen er mellemlang og busket. Hanner skal være mere massive end hunner og vejer også mere. Hovedet er med kraftige knogler. Let rundet pande samt kraftige let rundede kinder. Næsen er medium lang uden stop, men med let fordybning. hagen er stærk.
Øjne.
Øjnene er let ovale, næsten runde med en dyb blå farve.
Ører.
Ørerne er ret små med rundede spidser. De er placeret let fremadpegende, ikke for lige på issen, og med god plads imellem.
Handsker – Kiler.
Der skal være helt hvide handsker på alle poter. de skal slutte ved tæerne eller ved håndroden. På bagsiden af bagbenene skal handsken slutte i en kile, som strækker sig 1/2 eller 2/3 del op ad hælen.
Fejl der udelukker fra certifikat.
Ufuldstændig farvning af næsespejlet. hvidt der løber op ad siderne eller bagsiden af handskerne på for- eller bagben. Hvide pletter i farvede områder eller omvendt. En hvid plet på kønsdelene.
Sygdom og sundhed.
Generelt er Hellig Birma en meget sund kat. Den har ingen specifikke arvelige defekter, som man skal tage sig i agt for, men det største problem med racen er at få afkom, der lever op til de krav om tegning, som man stiller til racen. dette betyder også, at hvis man ønsker at anskaffe sig en Hellig Birma, som man forventer, også kan Birmaen findes i 20 forskellige maskefarver. Brun,blå,chokolade,lilla,rød og creme og tortie farver samt alle i tabby varianter dvs. maske med striber.
Se mere HER
At holde en Birma pels.
Birmaen har en semi langhårs pels som er rimelig nem at holde. Alt efter hvor meget underuld den enkelte kat har, kræver den pels pleje derefter. Nogen katte danner meget underuld, som kan sætte sig til filter og knuder, som skal redes ud eller barberes væk, alt efter hvor slemt det er. Når katten er killing er det vigtigt, at vænne den til børster og kamme, så den senere hen forbinder pels plejen med hygge. I sommerperioderne kræver de fleste birmaer ikke ret meget pels pleje, men i overgangs perioderne fra sommer til efterår/vinteer og fra vinter/ forår til sommer danner eller taber de meget hår, som kan sætte sig til filter hvis det ikke bliver redt ud. Birmaens pels er meget fin og kan blive skadet ved brug af karte. I stedet bruger vi antistattiske stålkamme med forskellige mellemrum mellem tænderne og almindelig børster med naturhår. For aat formindske underulden kan man bruge forskellige redskaber, der er fremstillet til at fjerne noget af underulden og derved mindske dannelsen af filter og knuder. Et eksempel på dette kan være em furminator, som kan købes i Maxi Zoo.
Vask af birma pels.
En birma der udelukkende er kælekat og ikke show kat skal vaskes en gang imellem – især i fældnings perioderne. Dette gøre for at få alle de løse hår af og mindske at de slikker hårene i sig. Dog er det altid lækkert med en ny vasket kat. Køb en god shampoo der er beregnet til kattens PH værdi og evt. en balsam så det bliver lækkert blødt. Husk at redde alle knuder ud af pelsen, da den ellers filtrer endnu mere sammen. Når alt shampoo er ude af pelsen frottere katten i et håndklæde ( evt. et super absorberenden håndklæde), så vandet bliver trykket ud af pelsen. Hvis vejret er varmt kan det sagtens lufttørre, men det bedste resultat opnås med en føntørre så pelsen bliver tørret helt ind til huden. Hvis katten skal på udstilling skal der vaskes med flere shampooer ( kan købes på udstillingerne og bla. pitstop ) og derefter føntørre helt i bund så pelsen ikke krøller – guide til showvask kan findes på diverse sider.
Hårboller.
Mange langhårskatte er i stand til selv at komme af med hårene. Enten i form af opkast af hårboller eller transportering gennem tarmen. Der kan gives specielt foder med højere fiber indhold og olie, der er med til at få hårene gennem tarmen Mange ejere af en hellig birma oplever problemet i form af, at kattene danner hårboller, som sætter sig fast i tarmene og må opereres ud. Symptomerne er, at katten bliver sjøj, den er stille, spiser ikke noget, drikker kun ganske lidt. Måske er der opkastning men det er ikke sikkert. Temperaturen er ofte en lille smule højere en normalt ( som er 37.5 – 39.0 grader ). Der er kun lidt ømhed i maven til at begynde med, men det bliver værre efter nogle dage, hvis hårbollen slet ikke flytter sig.
* Man kan børste katten dagligt, så meget som muligt, og fjerne de løse hår.
* Katte, der ammer, kan blive klippet på maven, så killingerne ikke sutter hårene i sig.
* Der kan tilbydes foder med højt fiber indhold.
* Man kan give katte malt.
* Der kan tilbydes katte græs og stuebambus.
* Der kan gives foder med ekstra vand.
* Der kan gives tilskud af Psyllivet, som binder væsken i tarmene, så afføringen ikke bliver for tør. Katte malt og paraffin emulsion er gode midler at give, når man har mistanke om, der er noget unde opsejling, men man skal ikke give dagligt. Paraffin emulsion gives i en dosis af 2 – 3 ml. i munden med en engangs sprøjte, hver 3 time, men er der ikke kommet bedring på en dag, skal dyrlæge kontaktes. Vær opmærksom på kattens vægt det afhænger af dens vægt hvor meget den må få af gangen. En kat på 2,5 – 3 kg. gives 2 ml. paraffinolie hver 3 time. En kat på 4 – 5 kg. gives 3 ml. paraffinolie hver 3 time. anbefales paraffinolie emulsion med vaniljesmag. Man skal være helt sikke på, det er hårboller der sidder i tarmene, inden man giver paraffin emulsion, da det kan skade mer end det gavner, hvis det er noget helt andet katten fejler. så er du i tvivl, så kontakt dyrlægen. Lang pels er smuk men den er farlig, når den befinder sig i tarmene !